rolády

3. dubna 2010 v 17:25 |  RECEPTY


Crazy roláda

Ingredience

6 vajec, 140 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky
krém: pudinkový
dále: potravinářské barvy, barevný kokos

Postup

Bílky s cukrem ušleháme na hustý sníh. Po jednom zašleháme žloutky a pak trochu potravinářské barvy. Nakonec zašleháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 8-10 minut při 200°C. Po vytažení z trouby stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout (nerolujeme).
Krém obarvíme jinou barvou, rozetřeme na vychladlý plát těsta a pevně srolujeme. Povrch rolády potřeme krémem a obalíme v obarveném kokosu. Necháme v ledničce ztuhnout.


Dvoubarevná roláda

Ingredience

světlé těsto: 4 vejce, 4 lžíce cukru krupice, 4 lžíce hladké mouky
tmavé těsto: 4 vejce, 4 lžíce cukru krupice, 2 lžíce mletých ořechů, 1 lžíce kakaového prášku, 0,5 lžíce mleté kávy, 0,5 lžíce hladké mouky
náplň: libovolná (krém, marmeláda, šlehačka, ...)

Postup

Světlé těsto: z bílků ušleháme sníh, postupně přišleháváme cukr. Až vznikne tuhý lesklý sníh, přidáme žloutky a krátce zašleháme. K vaječné pěně prosijeme mouku, zlehka vmícháme a těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení.
V misce promícháme ořechy s kakaem, kávou a moukou. Dále postupujeme stejně - z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, vešleháme žloutky a vmícháme sypkou směs.
Tmavé těsto rozetřeme na světlé těsto. Upečeme ve vyhřáté troubě (180°C, 8 minut). Po vytažení z trouby ihned stáheme i s papírem z plechu a necháme vychladnout. Není třeba stáčet.
Vychladlý plát potřeme náplní kterou máme rádi, srolujeme a v chladu necháme ztuhnout.
Roládu můžeme potřít krémem a libovolně dozdobit, nebo jen pocukrovat.


Kakaová roláda s malinovým krémem

Ingredience

těsto: 6 vajec (jsou-li malá, radši 7), 200 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 50 g kakaového prášku
krém: 2 pomazánková másla (á 200 g), 500 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru, 1 malá sklenička malinové marmelády (cca 300 g)

Postup

Z bílků a 100 g cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky se zbylým cukrem ušleháme do světlé pěny. Vmícháme do ní mouku smíchanou s kakaem a potom bílkový sníh. Těsto rozdělíme na dva plechy vyložené papírem na pečení a rovnoměrně na ně rozetřeme. Upečeme (200°C, cca 8 minut). Po vytažení z trouby plát těsta lehce poprášíme moukou a překlopíme na čistou utěrku. I s utěrkou ještě horké srolujeme a necháme v ní vychladnout. Totéž uděláme s druhým plátem.
Do misky nalijeme smetanu, přidáme pomazánkové máslo, cukr, marmeládu a ručním elektrickým šlehačem vše dohromady ušleháme do hustého hladkého krému.
Vychladlé rolády rozmotáme, potřeme silnou vrstvou krému, srolujeme a dáme ztuhnout do ledničky. Před podáváním hustě posypeme kakaem.
Krému je dost, trochu zbude, ale z poloviny by ho bylo málo. Zbytek můžeme dát do misky, proložit piškotama a po ztuhnutí máme něco jako malinové tiramisu.


Kakaový tunel

Ingredience

těsto: 6 vajec, 200g cukru, 150g hladké mouky, 3 lžíce kakaa
náplň: 150g másla, 250g tvarohu, 120g cukru, 2 banány

Postup

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a vmícháme mouku a kakao. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení ( 200°C asi 12 minut). Po vytažení z trouby srolujeme po kratší! straně a necháme vychladnout.
Na náplň ušleháme máslo s cukrem, vešleháme tvaroh, můžeme přidat lžíci rumu. Vychladlý plát rozrolujeme, z kraje odkrojíme pruh o šířce horní části formy na srnčí hřbet a dáme bokem. Do formy dáme potravinářskou fólii, zbylým piškotem formu vyložíme (kus ještě zbude), dovniř namažeme část krému, doprostřed vtlačíme oloupané banány, doplníme krém a přikryjeme odloženým pásem, který tam pevně přitlačíme. Dáme vychladit do ledničky, vyklopíme a ozdobíme zbylým krémem.



Kapučínová roláda

Ingredience

těsto: 6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky
dále: 100 g vanilmixu, 300 ml vody, 4 lžíce kapučína (prášek), 250 ml smetany ke šlehání, želatinový ztužovač, kakaový prášek

Postup

Bílky s cukrem ušleháme do husté pěny. Po jednom zašleháme žloutky a pak vešleháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (180°C 7-10 minut). Po upečení stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.
Vanilmix smícháme se dvěma lžíceme kapučína, zalijeme vodou a krátce prošleháme. Necháme cca 10 minut ustát. Smetanu promícháme s dalšíme dvěma lžícemi kapučína a ušleháme dotuha. Smetanu s ustátým vanilmixem smícháme (podle chuti můžeme přisladit). Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na sáčku (ruční metličkou rychle šlehat půl minuty se 100 ml vody). Vmícháme do něj 2 lžíce kapučínové hmoty, pak smícháme se zbytkem, můžem krátce prošlehat elektrickým šlehačem.
Větší část hmoty rozetřeme na piškotový plát a opatrně srolujeme. Nemačkat, náplň je měkká, vytekla by. Dáme do ledničky ztuhnout. Zbytek náplně do ledničky ne - ztuhnul by tam. Asi po hodině roládu z ledničky vyjmeme a potřeme i zvenku zbytkem náplně. Vrátíme do ledničky na další hodinu, lépe déle. Před podáváním můžeme roládu poprášit kakovým práškem, případně libovolně dozdobit (použila jsem šlehačku v prášku a čokoládové ozdoby).


Karamelová roláda

Ingredience

těsto: 6 vajec, 140 g cukru krupice, 60 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku
krém: 250 g másla, 1 sáček karamelového pudinku, 300 ml mléka, 1 plechovka salka
dále: mleté ořechy, čokoládové ozdoby

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Pak vešleháme žloutky a vařečkou zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme (8 minut). Ihned po upečení stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.
Krém připravíme podle tohoto receptu.
Na vychladlý piškotový plát rozetřeme krém (trochu si necháme na povrch rolády) a srolujeme. Dáme na hodinu ztuhnout do ledničky. Pak potřeme krémem povrch rolády a obalíme ji mletými ořechy. Zbytkem krému ji můžeme ozdobit a dozdobit libovolnými ozdůbkami.



Kávová stracciatela

Ingredience

těsto: 6 vajec, 140 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky, 2 lžičky instantní kávy Nescafé Sensazione
náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 125 g jogurtového zeesanu, 200 ml vody, 100 g hořké čokolády

Postup

Bílky s cukrem ušleháme na hustý sníh. Pak vešleháme žloutky a nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kávou (práškem).
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Upečeme (7-8 minut). Ihned po upečení stráhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do polotuha. Zeesan rozšleháme ruční metličkou s vodou, přidáme smetanu a došleháme dohusta. Vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Náplň natřeme na vychladlý plát těsta a srolujeme. Dáme ztuhnout do ledničky. Před podáváním pocukrujeme.



Ořechová roláda

Ingredience

5 vajec, 150 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 50 g mletých ořechů, 1 lžíce oleje
Krém: 250 g másla, 1 plechovka salka
mleté ořechy na obalení

Postup

Z bílků ušleháme měkký sníh. Po trochách zašleháváme cukr a ušleháme tuhý hustý sníh. Rychlost snížíme na minimum a zašleháme žloutky jeden po druhém. Nakonec zlehka ručně vmícháme mouku smíchanou s ořechy a olej. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C (asi 10 minut). Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprášíme moukou, na to položíme další kus papíru na pečení a celé překlopíme na vál. Opatrně sloupneme papír na kterém se to peklo, hned ho však položíme zpátky a celé srolujeme (nový papír-těsto-papír na kterém se to peklo). Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme rovnoměrně krémem a znovu srolujeme. Roládu potřeme krémem, obalíme v ořechách, případně ozdobíme zbytkem krému.
Krém: Neotevřenou plechovku se salkem vaříme pomalu 1 a 1/2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout (trvá to dlouho, lepší je uvařit salko den předem). Máslo ušleháme ve šlehači a po částech zašleháme zkaramelizované salko.




Piškotová roláda

Ingredience

5 vajec, 150g krupicového cukru, 100g polohrubé mouky, 1 lžíce oleje

Postup

Z bílků ušleháme měkký sníh. Po trochách zašleháváme cukr a ušleháme tuhý hustý sníh. Rychlost snížíme na minimum a zašleháme žloutky jeden po druhém. Nakonec zlehka ručně vmícháme mouku a olej. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C (asi 10 minut). Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprášíme moukou, na to položíme další kus papíru na pečení a celé to překlopíme na vál. Opatrně sloupneme papír na kterém se to peklo, hned ho však položíme zpátky a celé srolujeme (nový papír-těsto-papír na kterém se to peklo). Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme meruňkovou marmeládou, na ni rozetřeme krém a znovu srolujeme. Povrch rolády potřeme zbytkem krému a posypeme (kakaem, kokosem, mletými ořechy,...). Roládu můžeme samozřejmě naplnit čímkoliv jiným podle zvyklostí.




Pruhovaná roláda

Ingredience

těsto: 6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, 1 lžíce kakaového prášku
náplň: 250 ml smetany na šlehání, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce višňového gelu

Postup

Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Pak vešleháme postupně žloutky a mouku.
Polovinu těsta oddělíme a zašleháme do ní lžíci kakaa.
Bílé těsto přelijeme do jednoho mikrotenového sáčku, hnědé do druhého. Jednomu sáčku s těstem ustříhneme jeden růžek a vzniklým otvorem vytlačíme těsto na plech vyložený papírem na pečení do několika pruhů.
Pak ustříheme růžek druhému sáčku s těstem a to nastříkáme do mezer. Povrch uhladíme zlehka stěrkou a plech vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Pečeme cca 8-10 minut.
Ihned po vytažení z trouby stáhneme plát z plechu i s papírem a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a pak vešleháme višňový gel. Náplň rozetřeme na studený plát a pevně srolujeme. Dáme vychladit.
Roládu můžeme plnit i jinou libovolnou náplní,např. máslovým krémem, marmeládou, nebo jen samotnou šlehačkou.



Roláda stáčená za studena

Ingredience

6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky

Postup

Cukr a bílky ušleháme do husté pěny. Po jednom zašleháme žloutky a nakonec vešleháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při 180°C asi 7-10 minut dorůžova. Po upečení stáhneme piškot z plechu a necháme vychladnout. Vychladlý plát potřeme libovolnou náplní a srolujeme.

Rychlá šlehačková roláda

Ingredience

5 vajec,100 g cukru krupice, 2 lžíce mletých ořechů, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa,1 šlehačka + ztužovač

Postup

Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Zlehka vmícháme ořechy, mouku a kakao a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení.Rychle upečeme ve vyhřáté troubě.Ještě teplé srolujeme i s papírem a necháme zcela vychladnout.Rozmotáme,natřeme hustě ušlehanou šlehačkou se ztužovačem a znovu srolujeme(bez papíru).




Vanilkovo-višňová roláda

Ingredience

korpus: 6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky
krém: 200 g vanilmixu, 250 g másla, cukr podle chuti (3-4 lžíce), 500 ml vody, 5 lžic rumu
dále: višňový gel, kokos

Postup

Upečeme roládu a necháme vychladnout.
Připravíme vanilmixový krém.
Vychladlou roládu potřeme krémem a na okraj naneseme lžící višňový gel. Pevně smotáme a dáme ztuhnout do ledničky. Pak potřeme roládu i zvenku a obalíme v kokosu.
Nakonec zbylým krémem dozdobíme.


Višňová roláda

Ingredience

těsto: 6 vajec, 140 g moučkového cukru, 80 g hladké mouky
náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 125 g jogurtového zeesanu, 250 g vody, višňový gel

Postup

Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Přidáme žloutky a důkladně zašleháme. Vařečkou lehce vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 7-8 minut. Ihned po vytažení z trouby stáhneme z plechu i s papírem a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do polotuha. Ve větší misce ruční metličkou rozšleháme zeesan s vodou. Přidáme k němu smetanu a elektrickým šlehačem vyšleháme dohusta. Nakonec do ní zašleháme dvě lžíce višňového gelu.
Na vychladlý plát těsta rozetřeme višňovou šlehačku. Na kraj malou lžičkou naklademe trochu gelu, pevně smotáme a dáme ztuhnout do ledničky.
Nakonec pocukrujeme, případně ozdobíme šlehačkou (není nutné).




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama